MULTITUDINARIO E INOLVIDABLE TRIBUTO A MARIO BENEDETTIEl Liceo Poético de Benidorm recordó a 
Mario Benedetti

el Sábado 21 de noviembre de 2009 en unBenidorm,
cuyo aforo se vió desbordado por todo el público que asistió al evento.

El Liceo Poético pide disculpas a todos aquellos que no pudieron acceder

al recinto por haberse superado el aforo del local.


 

Hommage aan dichter/schrijver Mario Benedetti overweldigend succes.  

Auditorium te klein voor massale opkomst.  

In een overvolle Salón de Actos van het stadhuis van Benidorm vond afgelopen zaterdagavond een hommage plaats aan de Uruguyaanse dichter/schrijver Mario Benedetti.  

De toestroom van bezoekers was zo groot dat de politie vanuit veiligheidsoverweging enkele honderden poëzieliefhebbers niet kon toelaten.  

Het stijlvol eerbetoon aan de 6 maanden geleden overleden dichter was een initiatief van de letterkundige kring "Liceo Poético de Benidorm"in samenwerking met de stichting Ithaca.  

Deze stichting is een initiatief van de in Altea woonachtige Vlaamse dichter Germain Droogenbroodt en zijn echtgenote Liliane Leroy.  

Ithaca wil een culturele brug zijn tussen Spaanse en buitenlandse kunstenaars.  

Er werd op deze avond niet alleen een brug geslagen tussen musici en dichters, maar zeker ook, door het goede programma, tussen de vele belangstellenden en de dichters.  

Het programma dat "Liceo Poético de Benidorm"en de Stichting Ithaca hadden opgesteld was indrukwekkend en gaf een goed beeld van het leven en werken van Mario Benedetti.  

Naar de diverse inleidingen alsook naar de speciaal door de Vlaamse dichter Germain Droogenbroodt vertaalde en voorgedragen gedichten van Mario Benedetti werd geboeid geluisterd.  

Met name in het tweede gedeelte van de avond waarin de dichters van Liceo Poético de Benidorm verschillende gedichten voorlazen was de emotie voelbaar. Met op de achtergrond de soms aangrijpende videobeelden en de toepasselijke muziek waarmee de voordrachten werden begeleid, keerde de tijd van de militaire dictatuur in Uruguay heel even terug.  

De dichter Julio Pavanetti, voorzitter van "Liceo poético de Benidorm", las ter afsluiting van de recital een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht "PoeMARIO.  

Waar gezegd wordt dat de dichtkunst beoogt om emoties over te brengen kunnen we over deze avond zeggen dat dit zeker is gelukt.  

Een succes voor de organisatoren en een verrijking voor alle aanwezigen.


Artículo de Marijke Van Wijk publicado el 26 de noviembre de 2009 en las revistas holandesas "Hallo" y "de Week"  

Reportaje fotográfico, acompañado por música de blues, del homenaje que realizó el Liceo Poético de Benidorm a Mario Benedetti
en el Salón de Actos del Ayuntamiento el 21-11-09, al cumplirse seis meses de su fallecimiento.

 

 

Homenaje del Liceo Poético de Benidorm a Mario Benedetti Ayuntamiento de Benidorm 21 de noviembre de 2009 - foto montaje

 Hommage aan dichter/schrijver Mario Benedetti

Op 21 november 2009 om 20.00 uur zal er in de Salón de Actos van het stadhuis van Benidorm een hommage zijn aan de dichter/schrijver Mario Benedetti waaraan de Vlaamse dichter Germain Droogenbroodt ook zijn medewerking zal verlenen. Germain Droogenbroodt (woonachtig in Altea), die internationaal grote bekendheid geniet door zijn vele gedichten en vertalingen, heeft ter gelegenheid van deze hommage verschillende gedichten van Mario Benedetti in het Nederlands vertaald en zal hiermee een bijdrage leveren aan deze bijzondere avond.
De Uruguyaanse schrijver Mario Benedetti ( 1920- 2009) is 6 maanden geleden overleden. Hij schreef ruim 80 poëziebundels, romans, novelles, essays en theaterstukken. De filmversie van de roman La tregua (vertaald als Het uitstel) kreeg in 1974 de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Hoewel zijn werk vertaald werd in meer dan twintig talen, bleef Benedetti in de Lage Landen relatief onbekend. Mario Benedetti was een vechter voor de mensenrechten en democratie. Tijdens de militaire dictatuur in Uruguay, van 1973 tot 1985, bracht hij jaren in ballingschap door in Argentinië, Peru, Cuba en Spanje. Benedetti ontving tijdens zijn leven tal van literaire prijzen. De hommage wordt georganiseerd door de letterkundige kring "Liceo Poético de Benidorm". De bijeenkomst wordt voorgezeten door de dichter Julio Pavanetti ( presidente van Liceo Poético de Benidorm) die evenals Mario Benedetti uit Uruguay afkomstig is.
Er zal op deze avond door verschillende dichters werk worden voorgedragen van Mario Benedetti. Tevens zullen er gedichten worden voorgelezen welke speciaal voor de overleden dichter zijn geschreven door hedendaagse Spaanse dichters. Het geheel zal worden omlijst door muziek van de gitarist José Armando Borrero, pianist José Félix Felipe de Pablo en bandoneonspeler Orlando D'Bello. De toegang tot deze poëtische en muzikale avond is gratis.

Artículo de Marijke Van Wijk

© 2009 Vlamingen in de Wereld - Costa Blanca.

 


webmaster: soydelfrater@hotmail.com